Kävin viime viikolla Esnpanjassa moikaamassa vaihdossa olevaa kaveriani. Matkasta inspiroituneena, on mahdotonta olla ajattelematta omaa lähestyvää vaihtomahdollisuutta.

Olen varma, että haluan lähteä ensi keväänä vaihtoon, koska lukiossa en sitä tehnyt ja se harmittaa vieläkin. Uuden maan, opiskelujen ja ihmisten tapaaminen jännittää, mutta en aio jättää tilaisuutta käyttämättä.

Kaverini tarinoita kuunnellessa huomasin ettei ulkomailla opiskelu suju vaivatta. Ensimmäisten kuukausien aikana osa luennoista menee ohi ymmärryksen, koska ei ymmärrä kieltä vielä. Koska meidän vaihto on vain puoli vuotta pitkä, hylkäsin Saksan vaihtomaa vaihtoehdoistani. En osaa kieltä tarpeeksi hyvin, että puolessa vuodessa saisin sen sujuvaksi kieleksi tai pystyisin kirjoittamaan sillä akatemiisen tason tekstejä. Haluan vaihtoon siis englannin kieliseen maahan, koska minulla on sillä jo hyvä pohja ja pystyn kehittymään sitä pidemmälle, eikä minun tarvitse ensimmäisiä kuukausia olla aivan hukassa, koska en ymmärrä mitään.

Meidän koululaisten vaihdossa todennäköisesti yksi vaikeimmisa asioista on juuri yliopistojen akateemisuus. Emme ole koulussa tottuneet kirjoittamaan sen tasoisia tekstejä. Onneksi tekemällä oppii ja varmasti puolen vuoden jälkeen on kehittynyt paljon myös kirjoittajana.